Porady dietetyka

Porady dietetyka

Porady żywieniowe w zakresie:
  • profilaktyki żywieniowej (prawidłowe żywienie w różnych grupach wiekowych, obniżanie ryzyka występowania chorób poprzez odpowiednie odżywianie)
  • nadwagi
  • niedowagi
  • przyrostu masy mięśniowej
  • cukrzycy
  • podwyższonego cholesterolu, trójglicerydów
  • chorób układu sercowo-naczyniowego
  • kamicy nerkowej, żółciowej
  • chorób przewodu pokarmowego
  • nietolerancji i alergii pokarmowych (np. nietolerancji laktozy)
  • osteoporozy
  • zaparć
  • w innych przypadkach wymagających zastosowania odpowiedniej diety.
Możliwość ustalenia jadłospisu.
Możliwość przeprowadzenia prelekcji, warsztatów o zróżnicowanej tematyce żywieniowej.

Analiza składu ciała na profesjonalnym aparacie TANITA BC – 420MA

Waga/ Analizator Składu Ciała TANITA BC-420MA do wykonania pomiaru wykorzystuje system czteroelektrodowy z użyciem wbudowanych elektrod powierzchniowych, przy konfiguracji noga-noga. Umożliwia analizę składu całego ciała. Wbudowana drukarka termiczna umożliwia otrzymywanie wydruku z wynikami pomiarów bezpośrednio po wykonanym badaniu.

Otrzymywane parametry:

  • WEIGHT – masa ciała (kg)
  • FAT % – procentowa zawartość tkanki  tłuszczowej (%)
  • FAT MASS – masa tkanki  tłuszczowej (kg)
  • FFM – beztłuszczowa masa ciała (kg)
  • MUSCLE MASS – masa tkanki mięśniowej (kg)
  • BM – masa kości (kg)
  • TBW – zawartość wody całkowitej (kg)
  • TBW % – zawartość wody całkowitej (%)
  • BONE MASS – masa kości (kg)
  • BMR – podstawowa przemiana materii PPM (kcal)
  • METABOLIC AGE – wiek metaboliczny
  • VISCERAL FAT RATING – wskaźnik tłuszczu wisceralnego (tłuszcz otaczający organy wewnętrzne)
  • BMI – index masy ciała (kg/m2)

Ze względu na specyfikę aparatury, pomiar musi być wykonywany na gołe stopy. Pomiar jest całkowicie bezpieczny dla organizmu, jednakże do badania nie mogą przystąpić kobiety w ciąży i osoby z rozrusznikiem serca.

Zalecenia przed wykonaniem pomiaru (by otrzymać rzetelne wyniki):
  • mieć pusty pęcherz (najlepiej wypróżnić się przed badaniem)
  • być 2 godziny po ostatnim posiłku
  • nie pić płynów do godziny przed badaniem
  • zdjąć ciężkie ubrania i akcesoria, by otrzymać wagę netto
  • nie ćwiczyć ani nie brać prysznica przed pomiarem
  • stać przynajmniej 5 minut przed dokonaniem pomiaru, nie badać się po gwałtownym wstaniu
  • nie badać się, jeżeli zażywane są środki moczopędne
  • kobiety podczas okresu nie powinny dokonywać pomiaru